Aage er gået i havn
Det er med sorg vi erfarer, at et af Danmarks store sejlerkoryfæer, Aage Birch, er død 13. februar, i en alder af 90 år.
Det er ikke mere end fem måneder siden, at Aage var æresgæst i forbindelse med den store Dragon Gold Cup i Hornbæk. Det var klart, at OL-sølvvinderen fra 1968 skulle inviteres – dels fordi han er den sejler, der gennem tiderne har vundet flest Dragon Gold Cup – 7 stk. – og dels fordi han var lokal, boede i Hornbæk og jævnligt slog et slag ned omkring havnen.
Da jeg spurgte ham, om han havde lyst til at deltage i begivenheden, sagde han, at han ikke mente, nogen blandt nutidens Drage-sejlere ville være interesseret i at se ham. Men han ville overveje det.
Aage tog fejl, og heldigvis besluttede han at sige ja.Typisk for den ydmyge storsejler, han var, dukkede han op i Hornbæk Bådeklub inden begivenheden løb af stabelen, for at høre lidt
Aage Birch filmet sidst i september i Hornbæk Bådeklub, et par uger inden hans 90-års fødselsdag.
Foto: Henrik Hansen

mere om, hvad der skulle foregå. Det var en stadig agil 89-årig, der nærmest løb op ad trappen til klubhuset, hvor han sad og fortalte om den Drageklasse, han har fulgt - og som bådebygger og aktiv sejler, været en meget central del af - i en menneskealder. Også i de efterhånden mange år, han ikke har deltaget i konkurrencer.
”Tingene er blevet lidt anderledes nu,” sagde han, da han skuede ud over de
både, der allerede var begyndt at indfinde sig i Hornbæk på dyre trailere, monteret med top-gear, og med masser af team-hjælpere.
”I min tid var det altid et
spørgsmål om at finde pengene til at rejse rundt og deltage. Men det var vores liv den gang, og vi fandt altid ud af det.”
Han blev introduceret til gallamiddagen i august, til rungende klapsalver fra de 250 sejlere der deltog i Dragon Gold Cup 2016.
Da jeg meddelte Dragernes formand Vasily Senatorov forleden, at Aage var gået bort, sagde han, at "Drageklassen og sejlsporten har mistet en sejlerlegende, og nok den største sejler i Drageklassen gennem tiderne."
”Mødet med Hr. Birch i Hornbæk er et møde, jeg aldrig vil glemme,” tilføjede russiske Senatorov, selv en af nutidens store Dragesejlere.
 
 Februar 2017, Julian